Illustratie

Een illustratie -een afbeelding van een portret, symbool of stilleven- zorgt voor een nog persoonlijker monument. Hieronder een paar voorbeelden van afbeeldingen die gebruikt zijn om een gedenkteken (verder) te personaliseren.

Een mooie illustratie aanbrengen kan met laseren, zandstralen of  -in het geval van glas- brandschilderen. Iedere werkwijze heeft specifieke eigenschappen.

Laseren

Laseren is het inbranden van letters op steen, glas, rvs en andere materialen. Een afbeelding die met laseren wordt aangebracht ligt aan de oppervlakte en wordt met verf ingekleurd. Een met verf ingekleurde afbeelding blijft jarenlang zitten.

 

Zandstralen

Bij zandstralen wordt de illustratie op steen, glas, rvs en andere materialen enkele milimeters uit het steen verwijderd. De afbeelding wordt meestal ingekleurd met verf. Ook is het met zandstralen mogelijk om de afbeelding niet in het materiaal te laten verzinken, maar deze juist naar voren te laten springen. Zandstralen is vooral geschikt voor afbeeldingen die niet veel detail bevatten.

Brandschilderen

Het brandschilderen van afbeeldingen is alleen van toepassing op glas. De afbeelding wordt niet gegraveerd, maar op het glas geschilderd en vervolgens op hoge temperatuur in het glas gebrand. Hierdoor is de illustratie voor eeuwig kleurvast met het glas versmolten.

Nog meer voorbeelden zien van illustraties? Kijk dan ook eens onder Foto’s

Een volledig gelaserd grafmonument