Belettering

Vrijwel elk grafmonument wordt voorzien van naam, geboortedatum en overlijdensdatum en velen ook van een herdenkingstekst. Soms op het monument zelf, soms op een plaquette naast het monument.

Voor de belettering zijn talloze lettertypes beschikbaar. Ook is het mogelijk de tekst in uw eigen handschrift te beletteren. Een aantal gangbare lettertypes voor grafmonument inscripties zijn in het voorbeeld te zien. Belettering aanbrengen kan door middel van laseren, zandstralen of  -in het geval van glas- brandschilderen. Iedere werkwijze heeft specifieke eigenschappen.

Laseren

Laseren is het inbranden van letters op steen, glas, rvs en andere materialen. De letters die met laseren worden aangebracht liggen aan de oppervlakte en worden met verf ingekleurd. Een met verf ingekleurde belettering blijft jarenlang zitten.

 

Voorbeeld van lettertype

Zandstralen

Bij zandstralen worden de letters op steen, glas, rvs en andere materialen enkele milimeters uit het steen verwijderd. De letters worden meestal ingekleurd met verf. Ook is het met zandstralen mogelijk om de letters niet in het materiaal te laten verzinken, maar ze juist naar voren te laten springen.

 

Brandschilderen

Het brandschilderen van belettering is alleen van toepassing op glas. De letters worden niet gegraveerd, maar op het glas geschilderd en vervolgens op hoge temperatuur in een glasoven gebrand. Hierdoor zijn ze voor eeuwig kleurvast met het glas versmolten.